Bana Bi’Yer Söyle

Kitap Okuyorum Arkadaş

Bakın bugün n’oldu anlatayım.

İstanbullu Gelin dizisinin geçen hafta kaçırdığım bölümün tekrarını seyrediyordum. Bir süre sonra reklamlar girdi devreye…

Kumandayı elime alıp reklamları ittirmeye başladım. 2 dk, 5 dk, gide gide 12. dakikaya kadar geldim. Play’a bastığımda reklamlar bitmiş, bir kamu spotu başlamıştı.

Bir dış ses soruyordu kitap okuyan eski futbolcu Sergen’e?

Napıyorsunuz Sergen bey?” O’da;

Kitap okuyorum arkadaş’ diye cevap veriyordu.

Aynı ses, Seda Sayan’a soruyordu.

Napıyorsunuz Seda hanım?”

Kitap okuyorum arkadaş’ diyordu.

Sonra Ali Sunal’a…

Napıyorsunuz Ali bey?”

Kitap okuyorum arkadaş

Daha sonra, Reha Muhtar’a…

Napıyorsunuz Reha bey?”

Kitap okuyorum arkadaş

Sonra, Mustafa Sandal’a…

Napıyorsunuz Mustafa bey?”

Kitap okuyorum arkadaş

Ve son olarak Yılmaz Erdoğan’a

Napıyorsunuz Yılmaz bey?”

Kitap okuyorum arkadaş

 

44 saniye süren bu kamu spotunun sponsoru; “Okuyan Türkiye için Herkese Her Yerde Kitap” sloganı ile Herkese Kitap Vakfı’ydı.

Kim bu vakıf aldı mı beni bir merak…

Diziyi unuttum gitti. Hemen internetten “Herkese Kitap Vakfı” neyin nesidir kimin fesidir araştırmasına koyuldum. (Bu sözü de hep komik bulurum. Başka milletlerin dilinde bu deyim var mıdır acaba? Hep biz mi merak ederiz karşımızdaki kimlerden!!!)

*

Google arama motoruna “Herkese Kitap Vakfı” yazdığımda, karşıma ilk Ayşe Arman’ın 17 Ağustos 2017’de yaptığı bir röportaj çıktı. Hemen okumaya başladım. *

Röportajın ortalarında,

Herkese Kitap Vakfı”nın kurucusu ve başkanı Bülent Şenver’i ve tüm ekibi yürekten kutluyorum…” diyordu Ayşe Arman.

Bu cümlede geçen ismi okuyunca birden şaşırdım. İsmi biliyordum çünkü!

*

Hm benim tanıdığım Bülent Şenver olabilir mi?

O’mudur değil midir diye düşünürken röpü kapatıp, “Herkese Kitap Vakfı’nın websitesine geçtim. http://www.herkesekitapvakfi.org/ Site de Bülent Şenver’in resmini görmezmiyim!!! Ahh vallahi de o.

Bankacılık mesleğine başladığım yıllarda bankamızın Genel Müdürü olan Bülent Şenver 🙂

*

Gayrettepe’deydik. Çalıştığım bölüm Bireysel Bankacılık’tı.

Biz pırıl pırıl gençler, Plastik Kartlar’da bir sürü ilkler gerçekleştirmiştik.

Genel Müdürümüz Bülent Şenver’e sürekli raporlama yapardık. Bülent Bey’in asistanı Seçil vardı. Onla ne iyi arkadaş olmuştum 9.kata rapor getire götüre.

Ah ne masalsı günler geçiyor aklımdan şu an. Mesleğe başladığım yıllardaki ilk yöneticilerim; Mehmet Sezgin, Hakan Binbaşgil, Özlem Memiş, Derya Göknar, Sevgi Atınç, Canip Baran, Sertaç Özinal, Taner Ayhan… ve çalışma arkadaşlarım Necmi, Sedat, Deray, Ekrem, İsmail.. tüm o güzel günlerimizi sevgi ve saygıyla hatırlamak, geçmişime tbt yapmak ne güzel şimdi. (Bu tbt’de dilime iyice yerleşti ‘nostalji’ yerine! 🙂 )

*

Hah ne diyordum…Bankacılığı onlar sayesinde sevmiştim ben. Kariyerimdeki masal gibi unutulmaz yıllarımın duayen ilk kurucu üyelerine selam olsun burdan.

*

Bizim millet olarak en büyük eksikliğimiz kitap okumak. Bülent bey hakikaten şahane bir proje başlatmış. Ülkesine bir dolu hizmetleri olmuştu, ama bu en güzeli gerçekten;

Ba-yıl-dım.

*

Bir Japon yılda 25 kitap okuyormuş.

Bir Fransız yılda 10 kitap.

Biz de ise (Bir’le başlamayı çok isterdim ama maalesef gerçekler diyor ki..) Türkiye’de 6 Türk, yılda 1 kitap okuyor.

Ah ah ahhhhhh

*

Herkese Kitap Vakfı’nın bir de Kitapcan adında çok tatlı bir maskotu var.  Bülent Şenver bu maskotla özdeşleşmiş bir “Kitap Hediye Kartı” yaratmış. Kitap hediye kartı’yla ilgili, vakfın websitesinde yapılmış tanımlar şöyle;

Kitapcan Kitap Hediye Kartı, Herkese Kitap Vakfı tarafından Garanti Bankası işbirliği ile yaratılmış Türkiye’nin ilk Master Card logolu Kitap Hediye Kartıdır.

 

Kartın Amacı

Türkiye’de kitap okuma oranı gelişmiş ülkelerdekinden çok azdır. Türkiye’de kitap okumayı sevdirmek, yaygınlaştırmak ve kitaba ulaşmak isteyenler için Kitapcan Kitap Hediye Kartı özendirici ve teşvik edici bir kart olacaktır.

Kartın Kullanımı

Kitapcan Kitap Hediye Kartı, Vakfın uygun gördüğü ve Garanti Bankası’nın yetki verdiği Üye İş Yerlerinde (kitapçılarda) kullanılabilecektir.

Hediye Kartı alıp bir yakınına, arkadaşına veya hayır işi için bir kişiye hediye etmek isteyen Kitap Dostu, yetkili kılınmış Üye İş Yerlerinden (kitapçılardan) kredi kartını veya banka kartını kullanarak ödeme yapıp Kitap Hediye Kartını alabilir.

Kartı hediye olarak kabul eden kişi yetkili kılınmış kitap satış noktalarından beğendiği kitabı satın alıp ödemesini kasada Kitapcan Kitap Hediye Kartı ile yapabilir.

*

Bir bankacı duayenin Vakfı’da böyle olur işte 🙂 Fikir süper!

Ben mesela Urfa’daki bir okula kitap bağışı yapmak istiyorum. Kitap Hediye Kartı alır, karta 200 lira para yükler Urfa’daki bir okula gönderebilirim. Sınıf öğretmeni de benim hediye ettiğim kartla bir kitapçıya gider, kitap alışverişini yapar.

Arkadaşlarımın doğumgünlerinde de aynı şekilde, bir “Hediye Kitap Kartı” alır, para yükler, arkadaşıma hediye olarak sunabilirim. Onlar da D&R’a gider istedikleri kitaplardan alabilirler 🙂

*

Websitesinde bir sürü güzel hizmetleri okumaya devam ediyorum.

Okul Kitaplığına Kitap İstiyorum

Öğretmenler için bir başvuru formu var bu başlıkta. Okul kitaplığına bağış kitap isteyen öğretmenler, Vakfın Web sitesinden başvurularını yapabilmeleri için hazırlanmış. (Ay hizmetin güzelliğine bakın 🙂 )

Değerli Öğretmenim,

Öğrencilerinizin kitap okuma alışkanlıklarını geliştirmek için size yardımcı olmak istiyoruz.

Arzu ederseniz kitap kurdu Kitapcan okulunuza bir “Okul Kitaplığı” veya “Sınıf Kitaplığı” kurabilir.

Kitapcan Okul Kitaplığı” veya “Kitapcan Sınıf Kitaplığı” kurulmasını istiyorsanız aşağıdaki satırı tıklayıp açılan linkteki sayfaya “Rumuz” kutusuna adinizi ve soyadinizi yan yana yazıp “Başvuru Formu” sayfasına ulaşın.

*

Bir diğer başlık…

Kitapcan Velisi Olmak İstiyorum

Değerli Kitap Dostu,

İhtiyaç sahibi bir gencimizin “Kitapcan Velisi” olmak ister misiniz?

Aşağıdaki linki tıklayıp “Kitapcan Velisi Olmak İstiyorum Formunu” doldurmanız yeterli.

Kitapcan görevlimiz size ulaşıp isteğinizi gerçekleştirecek.

Kitap okumayı sevdirmek ve yaygınlaştırmak için gösterdiğiniz duyarlılık için teşekkür ederiz.

*

Ve son başlık …

Kitapcan Kitap Bağış Kumbaraları

Türkiye’nin her yerine konmuş bu kumbaralara kitap bağışlarınızı bırakabilirsiniz. Websitesinde Kitapcan Kitap Bağış Kumbaraları’nı nerede bulabileceğinizle ilgili detaylı bir liste de var.

 

Bülent Şenver ne şahane bir yurtseverlik yapmış bu Vakfı kurarak değil mi? Şahsen ben çok mutlu oldum.

Okumak eylemi bir insanın kişisel gelişimini sağlayan en önemli etkenlerden biri.

Boş bir zihin şeytanın çalışma odasıdır.

Japonya’da bir kişi 25 kitap okurken, Türkiye’de 6 kişi bir kitap okuyormuş. Aslında bu rakama hiç şaşırmadım. Bunu görmek için bu istatiki bilgiye gerekde yok. Dışarı çık, insanları izle… kaba saba, agresif, mutsuz, memnuniyetsiz bir dolu kişi önünden geçmiyor mu? Ah biri bi başlasa okumaya; o insanın duruşu bile değişecek. Uygarlık yüklenecek okudukça, sonra mutluluk, iyi bir yürek eklenecek peşinden, kelime hazinesi çoğalacak, hayal dünyası büyüyecek, ufku açılacak, kaç doz ilaç alsan bunların hiçbirine sahip olamazsın, kitap en büyük ilaç oysa. Ufacık ince bir biyografi kitabını bitirmek bile ufkunu açar, iyi bir cila çeker ruhuna. Bunu sakın unutma!

Kitaplar kendinize ve başkalarına saygı duymayı öğretecek, yüreği ve aklı, dünya ve insanlık sevgisiyle dolduracaktır.Maksim Gorki

 

Wanderlust Zu – Oku!

Exit mobile version