Bursa Gezilecek Yerler
Budget firmasından kiraladığım arabayla İstanbul’dan Bursa’ya gittim geçenlerde.
Hava şansıma iyi değildi… Aslında bende iyi değildim. Grip ilaçlarım ve yağan yağmurla yine de her yeri gezmeye çalıştım.
İşte size 24 saate sığdırdıklarım
1- Pasto’da kahvaltı
Burayı sakın kaçırmayın. Blogda daha önce yazmıştım. Bulup okuyun.
2- Osman Gazi – Orhan Gazi Türbesi
Osman Gazi ölmeden önce, Bursa’nın gümüş kubbeli tepesinde gömülmesini vasiyet etmiş oğlu Orhan’a.
Şimdi bu gümüş kubbeler de neyin nesi diye soruyor insan. Söyleyeyim hemen. Eskiden gümüş kubbeli bir Bizans manastırı varmış. Her yerden gözükürmüş gümüş kubbeleri. Şehrin silüetiymiş bir anlamda. Osman Gazi’de, türbesinin bu tepede, gümüş kubbeli manastırın yanında olmasını istemiş. 1855 yılında yaşanan büyük depremle yerle bir olmuş bu manastırla türbeler.
Depremden 13 sene sonra Sultan Abdülaziz türbeleri yeniden yaptırmış. Osman Gazi’nin eşi Aspurça Hatun ve oğlu Alaattin Bey’inde türbesi burada. Türbenin içinde bulunan diğer 12 sanduka da kimler yatmakta malesef bilinmiyor.
Türbenin bulunduğu bu tepenin bir görülecek yeri daha var; Tophane Saat Kulesi
3- Tophane parkı ve Saat Kulesi
Tophane Parkı’nda fotoğraflayabileceğiniz bir anıt ağaç bir de saat kulesi var. Gümüş kubbeli manastır zamanında, bir saat kulesi varmış bu parkta aslında. Fakat o büyük Bursa depreminde saat kulesi de yıkılmış. 1906 yılında Sultan Abdülaziz’in tahttaki 30.yılına ithafen yenisi yapılmış.
4- Saltanat Kapısı – Bursa Kalesi
Tophane parkından aşağıya şehrin içine doğru yürüdüğünüzde Saltanat Kapısı’ndan yani Bursa Kalesi’nden geçeceksiniz. Bursa Kalesi ilk olarak ne zaman yapılmış, ne yazıkki elimizde kesin bir bilgi yok, ama M.Ö 1.yy’da yapıldığı tahmin ediliyor. 1855 yılındaki büyük depremde Kale’de yıkılıyor. Günümüze ulaşan sadece mazgalları ve yuvarlak kemerleri bulunuyor.
5- Balibey Han
Fatih Sultan Mehmet döneminde 15.yy sonlarında Kapalı Çarşı’ya gelen alimlerin ve tüccarların dinlenmesi için inşa edilmiş burası.
Balibey Han’ın en üst katında Atatürk Caddesi ve Ulu Camii manzarasına karşı bir ıhlamur molası verdim. Çayım bitince, en alt kata indim. Burada ilgi çekeceğinizi umduğum bir mağara var. Hemde bir restoranın içinde. İnanılmazzzz!!!
Restorana girin, personele mağarayı görmek istediğinizi söyleyin. Arzu ederseniz mağarada bir Türk kahvesi keyfi bile yapabilirsiniz. Bursa gezimde beni en çok şaşırtan yer oldu bu mağara açıkçası. Eminim sizde çok şaşıracaksınız.
6- Ulu Camii
1399 yılında Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılmış. Ulu Camii’nin İslam dininde önemli bir yeri var; Mekke ve Medine’den sonra Sultan makamı olarak adlandırılan üçüncü yer çünkü.
Camii’nin içinde Mevlana’nın göndermiş olduğu bir hat eseri de bulunmakta.
7- Koza Han
1491 yılında yapılmış Koza han. Mutlaka görmenizi isterim.
Güzel avlusunda kafelerde oturun (bu yazımın kapak fotoğrafı) Hava da iyiyse gerçekten çok keyifli. Han’ın dükkanlarında ipek kumaş ve ürünleri satılıyor. Hepsi gerçek ipek.
8- Kapalı Çarşı
Kuyumcular çarşısı da denilebilir buraya. *Dikkat!.. Cumaları namaz saatlerinde dükkanlar kapalı.
Turizm Danışma’dan mutlaka bu çarşının haritasını temin edinin. Harita gayet işlevsel, epey işe yarıyor. Bedesten Çarşısı’nı ve Aynalı Çarşı’yı harita olmasaydı nasıl bulurdum bilmiyorum. 10 kişiye sora sora herhalde!
9- Emir Han
Burayı da mutlaka görün. Avlusunda bir havuzu var. Havuz etrafında bulunan kafe de çay kahve molası vermek epey keyifli oluyor.
10- Bakırcılar Çarşısı
Eskiden bakırlar satılırmış, adı oradan geliyor. Günümüzde ise havlu ve tekstil üzerine satan dükkanlarla dolu.
11- Kayhan Çarşısı
Meşhur Bursa bıçaklarının yapıldığı yer. Balkanlardan göçle gelen bıçak ustalarının dükkanları var bu çarşıda. Bileyci Hüseyin Kemal dükkanından el emeği bıçaklardan almanızı tavsiye ederim.
12- Gazi Orhan Camii
Camii 1399 yılında yapılmış. Hemen yine burada Türkiye’nin en eski ve en güzel belediye binası bulunmakta.
Bu tarihi Belediye binası 1880 yılında yapılmış. Atatürk’ün ilk Bursa gezisinde halka seslendiği yermiş ayrıca. Çok güzel(di).
13- KARNINIZ ACIKTIYSA, Cevat İskenderoğlu
Öğle yemeğinizi Atatürk Caddesi üzerinde, mavi beyaz boyalı Cevat İskenderoğlu’nda alabilirsiniz. Sabah 11’den akşam 8’e kadar açık. Şehrin en iyi dönercisi/iskendercisi.
12- KAFKAS -İlk Şube
Süt helvası veya kestane şekeri alışverişi yapmak isterseniz Kafkas’ın 1930’dan beri hizmet verdiği ilk şubesini ziyaret edebilirsiniz.
14- Atlı Atatürk Heykeli
Buluşma noktası, yol tariflerinin başlangıç noktası, kısaca şehrin en önemli sembollerindendir.
14-Yeşil Türbe (Turkuaz da denilebilir)
Yıldırım Beyazıt’ın oğlu Çelebi Mehmet tarafından 1421 yılında yaptırılmış. İçinde 8 sanduka var. Kızları, Gaye hatun ve dadılarına ait.
Türbe’nin girişinde merdivenler dikkatimi çekti; yüksek yapılmış. Bunun bir nedeni olmalı tabii. İçeri girerken merdivenler yüksek olduğu için ister istemez eğiliyor insan. İşte bu eğilme türbeyi saygıyla selamlamak adına düşünülmüş.
Bu türbe de ayrıca mihrabı çok beğendim. İznik çiniciliğinin şahaseri denilebilir.
Türbenin dışı da bi o kadar güzel. Duvarlarında çeşitli semboller var: Yıldız gibi, omega gibi. Ne anlama geliyor bilemedim.
15- Tarihi Irgandı Çarşılı Köprü
1442 yılında Irgandı’lı bir tüccar tarafından yaptırılmış. Dünya üzerinde bulunan dört arastalı köprülerden biri. Zamanında 31 dükkan, 2 depo ve bir mescit varmış. Büyük Bursa depreminde yıkılmış. 2005 yılında köprü tarihi özellikleri dikkate alınarak yenilenmiş. Geleneksel el sanatları dükkanları, kafeleri ile görmeniz gereken yerlerden. Ayrıca bu köprü Osmangazi ve Yıldırım ilçelerini de birbirine bağlıyor.
16- Tofaş Araba Müzesi
Eskiden İpek fabrikasıymış. Bahçesi çok güzel. İçinde konferans salonu olarak kullanılan tarihi hamamlar var. Tofaş fabrikayı aldığında tarihi dokuyu da koruyarak burayı bir araba müzesine dönüştürmüş. Enfes bir müze. Aceleniz yoksa, 2 saatte gezilebilir.
- BURSA’da Nerede Kaldım
Bursa Kent Meydanı AVM’ye çok yakın Tuğcan Otel’de iki kişilik oda ücreti 180 lira ödeyerek bir gece konakladım. Otelden çok memnun ayrıldım. Gayet temiz pak.
Çay ve kahve yapabileceğiniz kettle servisi de vardı, ohh daha ne ister(d)im.
- Bursa’da Neler Yedim
Kayhan Köftecisi
Eker Meydan’ın içinde.
Lezzetine, servisine ve ortamına bayıldım. Mutlaka gidin. Kayhan Köftecisi’nden sonra başka hiçbir yerde köfte yiyebileceğimi sanmıyorum artık. Köftecilikte çıtayı yükselttiler bence. İyi de oldu.
Zennup 1844
Eker Meydanı’nda Kayhan Köftecisi’nin üst katında bulunuyor.
Şef ve gezgin Ömür Akkor açmış burayı. Bursa’nın en şık restoranlarından. Ben gittiğimde Arap turistler de vardı. Araplar pahalı ve şık yerleri kaçırmazlar malum.
Zennup 1844’ü daha sonra blogda yazacağım. Kesinlikle merak gidermek, bir misafirini ağrlamak, kısacası “gittim gördüm’lük” yerlerden biri. Otantik tabaklarda zengin sunum ve seçenekler göze hitab ediyor, keyif veriyor… ama ben yediklerimde lezzet eksikliği buldum. Jamie Oliver restoranları gibi geldi bana. Ortam var, lezzet yok.
Wanderlust Zu
Instagram @banabiyersoyle
Yaşadığım şehirle ilgili bir çok yazı okumama rağmen, beni oturduğum yerden tekrar gezintiye çıkaran bu güzel yazının sahibi ”ZU” ya kaleme aldığı bu yazı için teşekkür etmekle başlamak istiyorum… Bir tesadüf eseri olarak sosyal medyada karşılastığım blog sayfasında Bursa’ya yapmış olduğu ziyareti sırasında kendisiyle iletişim kurduk. Kısacık bir zamana sığdırıp bir çok noktayı gezmeyi başardığı bu gezisinde uğradığı noktaları o kadar güzel kaleme almış ki okurken gezisinde yanındaymış gibi hissettim… Bu şehrin güzelliklerini daha uzun zaman süresince keşfedeceği bir sonraki gezisini sabırsızlıkla bekliyorum. Zaman zaman iletişim kurduğumuz dünya tatlısı dost canlısı ve samimi güzel insan yakın zamanda tekrar görüşmek üzere.. Keyifli,eğlenceli ve bol lezzetleri gezilerde buluşmak üzere… 🙂 🙂
Merhaba Salih… Bir teşekkür Bursa’daki Hoşgeldin iletişimine, bir teşekkür Bursa tavsiyelerine, bir teşekkür de bu güzel yorumuna 🙂 …dediğin gibi bir sonraki Bursa gezimde daha çok gün kalmalıyım. 24 saate bunlar sığdı. Bursa’da ziyaret edilecek diğer yerler yaza kaldı artık. Yaza da çok az kaldı 🙂
Bursa anılarım hep çocukluktan kalma, yetişkinlik zamanlarından da hayal meyal mola hatıraları var. Fiziken orada olmasam da ilk defa sayende Bursa’yı gezme fırsatı buldum. Bir paragraf ile hem tarih, hem detay, hem oradayken neler hissettin öyle çok şey aktarmışsın ki bilgiye doyarak, hayal ederek okudum. Ellerine, kalemine sağlık!
Ovvv beğendiğine çok sevindim Nil 🙂 Çok teşekkür ederim, mutlu oldum. Evett bende öyle… genelde yolculuklarımda birkaç saatlik uğradığım şehirdi Bursa. ilk defa dolu dolu 24 saat geçirdim. Hava soğuk ve yağışlıydı. Fotoğraf çekimine uygun ışık da yoktu. Ama daha keşfedilecek çok şey olduğunu düşünüyorum. Bursa’nın 2.turu yaz tatilimde beni bekliyor sanırım 🙂
35 yıl sonra ben de Mart ayında bir akşam kalmıştım, Bursa’da tatılı okul hatıralarım, o zaman yanımda olup bugün özlemle andıklarım… 🙏👨👩👧 gözümün önünden geçti. Bir hesaplaşma günü gibiydi. 💭
Tatlı yiyelim tatlı konuşalım; Ulu Camii yakınlarında Ulus Pastanesi vardır; 1920’den beri Marşal Pastası ve Kestane Şekerinin mucididir. Marşal (Mareşal) yemenizi öneririm.